Monday, February 18, 2008

Happy Birthday

Blijkbaar een speciale verjaardag vandaag (gelezen op www.triathlonweb.nl )
Happy birthday en we drinken er een extra bidonneke sportdrank op:

Ironman viert dertigjarig bestaan

18 februari 2008

KONA (USA) - Exact dertig jaar geleden, op 18 februari 1978, vond op Hawaii de eerste Ironman plaats. De wedstrijd, het gevolg van een weddenschap twee maanden eerder, betekende de start van de moderne triathlonsport. Die eerste keer deden 15 atleten mee.

De genoemde weddenschap vond eind 1977 plaats tijdens de prijsuitreiking van de Oahu Perimeter Relay. Naar aanleiding van een artikel in Sports Illustrated waarin Eddy Merckx werd neergezet als de atleet met het grootst geregistreerde zuurstofopnamevermogen, ging de discussie over welk soort atleten het sterkst waren: zwemmers, wielrenners of hardlopers. Tijdens de discussie stelde toen marine-officier John Collins voor om dit uit te testen in een combinatie van drie grote plaatselijke wedstrijden: de Waikiki Roughwater Swim (3,8 km zwemmen), de Oahu Round the Island Bike Race (180 km fietsen) en de Honolulu Marathon (42,2 km hardlopen). "Whoever finishes first, we'll call the Ironman", aldus Collins.

Twee maanden later startten 15 atleten aan dit avontuur. En nu, 30 jaar later, komt de sport inmiddels - zij het in de korte variant - voor de derde keer op de Olympische Spelen, en is Ironman niet meer weg te denken uit de triathlonsport. Rondom de merknaam en het M-dot logo is inmiddels een hele bedrijfstak ontstaan, met meer dan twintig evenementen (of vijftig als je de Ironman 70.3 ook meetelt), een eigen lijn in triathlonkleding en -materialen, en tienduizenden deelnemers wereldwijd. Iets wat bij Collins en consorten dertig jaar geleden waarschijnlijk nooit door het hoofd heeft gespeeld. Dertig jaar geleden waren er slechts 15 deelnemers, 12 finishers en geen publiek.

No comments: